PENTRU ALȚII #2: Casa Bună

Fotografii de Bogdan Dincă / Text: Vlad Odobescu / Editor foto: Andrei Pungovschi

SHARE

Vezi AICI fotoreportajul publicat în DoR.

 

Valeriu Nicolae lucrează cu copiii din Ferentari de mai mult de 12 ani. La început într-o sală din Școala 136, apoi, după ce primarul Daniel Florea l-a dat afară din școală, într-o casă din comuna Jilava pe care a cumpărat-o și a botezat-o Casa Bună. Până acum câteva săptămâni, se strângeau acolo în fiecare weekend 60 de copii, care își făceau temele cu ajutorul a 40 de voluntari.

După ce criza COVID-19 a închis instituțiile de învățământ, Casa Bună a început să se mute online. Pentru asta, Valeriu Nicolae și câțiva voluntari au umblat din casă în casă pentru a le duce copiilor laptopuri și au instalat hotspoturi, astfel încât copiii să continue lecțiile online.

Unele familii au rămas în această perioadă fără venituri, așa că, pe lângă echipamentele electronice au primit și mâncare și medicamente strânse din donații. Acum, copiii din Ferentari se întâlnesc din nou, chiar dacă #stauacasă.

Voluntarii lucrează zilnic cu copiii, câte o oră pe Skype sau WhatsApp. Anca Sandu, voluntar la Casa Bună, povestește că a început cu un grup de WhatsApp unde a adăugat vreo 15 copii din clasele IV-VII. „Am început să vorbim cu ei, să îi întrebăm ce fac, fără o țintă anume. Apoi am început să ne gândim cum am putea să îi ținem în priză, să nu se plictisească, să se joace, dar în același timp să învețe. Așa că am experimentat cu ei ceva: cum ar fi dacă le-am da câte o provocare pe oră, iar cei care vor răspunde la provocări vor primi punctaj? La final, când se termină toată nebunia asta cu coronavirusul, vom merge toți la pizza.”

Deocamdată fac exerciții de cultură generală, de matematică, română sau engleză, iar copiii le primesc cu bucurie. Au început să întrebe dacă o să mai primească, să se ajute și să se încurajeze între ei: „Bravo, frate, felicitări!” sau: „Uite, frate, suntem amândoi în primii trei!”. „La o săptămână după ce am lansat provocările suntem asaltate de mesaje: «Haide, doamna, mai dați-ne o provocare!». Provocarea mea preferată este cea de dimineață: cine dă trezirea primește 50 puncte.” În fiecare seară copiii, fiecare la laptopul lui,  își urează „noapte bună”, iar pentru Anca ăsta e mare lucru.

ABONARE NEWSLETTER