SĂNĂTATEA ÎN ROMÂNIA / IOANA MOLDOVAN

Politica publică din domeniul sănătății este deficitară și lipsită de coerență. Spitalele sunt subfinanțate, medicamente nu sunt destule, iar deficitul de personal a ajuns, cel puțin în unele zone, la cote alarmante. La nivel național, spitalele funcționează, în medie, cu jumătate din personalul necesar, arată chiar datele ministerului.

În mediul rural, situația este și mai gravă. Sute de localități nu au medic de familie. Serviciile de urgență nu au nici ele destui oameni, iar misiunea le este îngreunată de infrastructura deficitară.


EPISODUL 1

Dacă în mediul urban lucrurile stau puțin mai bine, satele din România se confruntă cu probleme grave în ce privește accesul la servicii de sănătate. În 2017, peste 500 de localități nu au medici de familie. Iar în cele în care există, aceștia sunt de cele mai multe ori suprasolicitați.

VEZI EPISODUL 1

EPISODUL 2

La substația de ambulanță Bălcești, cea mai depărtată de stația centrală de la Râmnicu Vâlcea, lucrează 19 oameni: 9 ambulanțieri, 9 asistenți medicali și un medic. Dispun de două ambulanțe medicalizate de tip B, o mașină de transport și acoperă o zonă de 45.000 de suflete.

VEZI EPISODUL 2

EPISODUL 3

Medicii și asistentele de la urgențe asta fac zi de zi: salvează vieți. Fac oamenii bine și bine oamenilor. Este ceea ce îi motivează să meargă mai departe în ciuda tuturor dificultăților. Nu se gândesc la cum îi ajută sau îi încurcă sistemul, ci cum să își facă bucata lor de treabă mai bine.

VEZI EPISODUL 3

SUSȚINE ACEST SERIAL

DOCUMENTARIA este o comunitate de șase fotojurnaliști independenți, uniți de dorința de a documenta vizual, pe termen lung, subiecte importante care sunt ignorate sau tratate superficial de media tradițională.

Ne susținem munca din fonduri proprii și din donațiile cititorilor, așa că avem nevoie de contribuția ta pentru a putea continua să publicăm serialele de fotografie DOCUMENTARIA.

Donațiile se pot face:

Prin transfer bancar (te rugăm să menționezi “sănătate” în descrierea transferului):

Asociația LEVANA
București
CIF 36801310
cont RO47BACX0000001280156001
deschis la Unicredit Bank

Cu cardul, în siguranță, online, cu ajutorul platformei Netopia MobilPay:

DONEAZĂ

Prin PayPal:

Abonează-te la newsletterul DOCUMENTARIA

Share