LOTERIA LUMINII

fotografii de Bogdan Dincă

SHARE

Pentru mai multe informații despre sărăcia energetică în România, citește aici articolul publicat pe NewsEnergy, cu un text de Teodora Vasâlca.

 

 

La începutul acestui an, am început să documentez fotografic sărăcia energetică din România, într-o colaborare cu The Energy Action Project și Ashoka România, urmată de o bursă pentru Jurnalism de la Soluții de la DoR. Nu știam aproape nimic despre acest subiect, așa că am început să caut date oficiale. Destul de repede am realizat că cifrele raportate de diferitele ministere se bat cap în cap și nu au la bază o metodologie clară. Majoritatea articolelor din presă citează un studiu realizat în 2017 de Centrul pentru Studiul Democraţiei din Cluj, care menționează că “aproximativ 460.000 de locuințe din România (7% din totalul gospodăriilor) nu au acces sau au acces informal la electricitate”. Accesul la electricitate nu este însă singurul criteriu pe baza căruia se definește sărăcia energetică, ci și dificultățile în plata facturilor sau ineficiența energetică a locuințelor. Conform acestei metodologii (adoptate la nivel european), studiul estimează că aproape un sfert din gospodăriile din România sunt afectate de sărăcia energetică.

Documentarea materialului a fost posibilă datorită unei finanțări în cadrul proiectului Jurnalism despre soluții, susținut de UniCredit Bank și Lidl România și organizat de DoR și Ashoka România.

ABONARE NEWSLETTER