MAMELE DIN PIRITA

fotografii de Mircea Reștea, text de Claudia Costea

SHARE

Mamele din Pirita tac mult, au părul lung și te privesc direct în ochi. Cele mai multe dintre ele își câștigă viața de zi cu zi pe rampa de gunoi. Caută fier, carton, plastic, doze, lemne și mancare. Aproape tot ce câștigă ajunge cel mai des în buzunarul unui soț bețiv și agresiv. Din restul de bani cumpară mâncare pentru copii. De obicei mama care face o mâncare caldă pe soba improvizată dintr-un butoi de tablă răsturnat, hrănește toți copiii care-i calcă pragul.

Câteva mame din Pirita cerșesc. Cerșesc dinainte de-a fi mame. Pornesc devreme pe străzi și se întorc spre după-masă, de obicei cărând o plasă cu mâncare. Sunt vorbite de rău și în comunitate și in afara ei. Unele mame din Pirita merg zilnic la “lăzi”. Adică, caută prin tomberoanele dintre blocuri tot ce pot valorifica. Adună multă pâine, pentru că au pe lângă colibă câte un purcel sau găini. Se bucură tare când găsesc haine sau pantofi.

Sunt mame în Pirita care își cresc singure copiii: unele au fost părăsite, altele au fugit de un soț violent, iar altele așteaptă să li se întoarcă bărbatul din închisoare. Se descurcă să-și repare coliba și să țină șobolanii departe noaptea. Au câini credincioși și case îngrijite. Mamele care au făcut pușcărie, au fost condamnate pentru furt. Pe una dintre ele o cunosc bine. S-a întors acasă într-o zi de decembrie anul trecut, după 9 luni în penitenciar. A găsit o colibă fără foc, un bărbat beat-mort și doi copii murdari. Într-o oră, era în cea mai apropiată parcare la cerșit. În aprilie are termen la Tribunal pentru a dovedi că este mama băiatului mai mic. Cel mare s-a însurat deja, iar alte două fetițe i-au murit demult – una foarte bolnavă, alta într-un accident. Zice despre ea că-i bătrână. Are 40 de ani.

SUSȚINE ACEST SERIAL

Ne susținem munca din fonduri proprii și din donațiile cititorilor, așa că avem nevoie de contribuția ta pentru a putea continua să publicăm serialele de fotografie DOCUMENTARIA.

În Pirita trăiesc câteva mame care au crescut “la stat”. Le place să povestească despre viața lor la casa de copii. Pe lângă copiii de acasă, fiecare dintre ele are câte un copil sau doi, care cresc la rândul lor în sistemul de protecție: unii sunt în familii de asistenți maternali, alții în case de tip familial. Nu-i vizitează niciodată, pentru că nu știu unde să-i găsească.

Cea mai tânără mamă din comunitate are 15 ani. Are un băiețel. Imediat după naștere a spus că ar vrea să-l dea cuiva care poate să-i ofere o viață bună, că nu vrea să-l vadă ducând viața ei. A fost furioasă și epuizată de efort. Mama ei în schimb a fost tare fericită de cel mic și astfel noua mămică a prins curaj. Trăiesc din rampa de gunoi, într-o coliba insalubră cu două încăperi și bebelușul a fost grav bolnav deja de mai multe ori.

Mamele din Pirita sunt fără școală, fără acte în regulă și fără venituri sigure. De trei ani încoace își trimit copiii la grădiniță și la școală. Se duc la medic când copiii sunt bolnavi. Se simt tare mândre atunci când reușesc să-i îmbrace frumos și curat.

Mamele din Pirita zâmbesc rar. Sper s-o facă puțin și de 8 martie.

SUSȚINE ACEST SERIAL

DOCUMENTARIA este o comunitate de șase fotojurnaliști independenți, uniți de dorința de a documenta vizual, pe termen lung, subiecte importante care sunt ignorate sau tratate superficial de media tradițională.

Ne susținem munca din fonduri proprii și din donațiile cititorilor, așa că avem nevoie de contribuția ta pentru a putea continua să publicăm serialele de fotografie DOCUMENTARIA.

Donațiile se pot face:

Prin transfer bancar (te rugăm să menționezi “pirita” în descrierea transferului):

Asociația LEVANA
București
CIF 36801310
cont RO47BACX0000001280156001
deschis la Unicredit Bank

Cu cardul, în siguranță, online, cu ajutorul platformei Netopia MobilPay:

DONEAZĂ

Prin PayPal:

DESPRE AUTORI

Mircea Reștea lucrează din anul 2000 ca fotojurnalist. A lucrat la publicații precum Cotidianul și România Liberă, iar în 2013 a devenit freelancer și colaborator la Decât o Revistă.

Claudia Costea are 40 de ani și în ultimii 16 ani a muncit în domeniul social: în proiecte de dezinstituționalizare, protecția copilului și comunități marginalizate.

ABONARE NEWSLETTER 

    RECOMANDĂRI