FOTOJURNALISM ȘI FOTOGRAFIE DOCUMENTARĂ
DOCUMENTARIA este o comunitate de șase fotojurnaliști români, fondată în decembrie 2016, care își propune să readucă în atenția publicului larg fotojurnalismul și fotografia documentară.
Cu ajutorul donațiilor de la cititori, documentăm vizual România acestor ani.
CONTRIBUIE CU O DONAȚIE:
Vei fi redirecționat către pagina de plată MobilPay, pentru a plăti în siguranță cu cardul. Plata se va face către Asociația Levana, fondatoare a siteului Documentaria.ro.
Datele pentru transfer:
Asociația LEVANA,
CIF 36801310,
cont RO47BACX0000001280156001,
deschis la Unicredit Bank.
SCURT RAPORT DE ACTIVITATE
DOCUMENTARIA este o comunitate de șase fotojurnaliști români, fondată în decembrie 2016, care își propune să readucă în atenția publicului larg fotojurnalismul și fotografia documentară.
Fotoreportajele noastre au fost publicate atât de mass-media internaționale, cât și locale, precum Agence France-Presse, The New York Times, The Guardian, The Associated Press, BBC, Der Spiegel, ESPN, Al Jazeera English, Huffington Post, Libération, National Geographic , DOR, Vice, Scena9, Libertatea, Inclusiv.
În ultimii ani, am lucrat cu mai multe ONG-uri: Fundația Comunitară București, United Way, SOS Satele Copiilor, Save the Children, World Vision, Asociația pentru Relații Comunitare, Funky Citizens, Motivation Romania, Ashoka România.
Primul nostru proiect de colaborare a început în 2017 împreună cu Comisia Europeană. Am publicat peste 30 de articole despre recomandările făcute de CE către România în acel an, care acoperă subiecte sociale, economice, de sănătate publică și infrastructură.
În același an, am lucrat împreună cu ARC (Asociația pentru Relații Comunitare) pentru a documenta opt proiecte, despre dezvoltare comunitară, cultură, arhitectură, lucrul cu persoanele cu dizabilități și vârstnici, precum și cu copiii cu autism.
Fotoreporterii noștri au fost la fața locului, documentând protestele masive care au avut loc în România în 2017. Am colaborat cu Funky Citizens pentru a publica o carte de fotografie documentară, „PROTEST. O istorie vizuală a protestelor din România, între 2007 și 2017. ” 40 de fotografi, un sociolog (Dani Sandu) și jurnaliști au contribuit la această carte, apărută în ediție premium, bilingvă. Fotografii din carte au fost expuse la București, Cluj, Berlin și în clădirea Parlamentului European din Bruxelles.
O a doua carte Documentaria, Noi Suntem INVICTUS, de Ioana Moldovan, a fost publicată mai târziu în acel an: o privire asupra pregătirii soldaților români răniți pe câmpul de luptă pentru a participa la Jocurile Invictus.
În 2018 și 2019, am continuat colaborările, de data aceasta cu: Fundația Comunitară București – pentru a documenta vizual cinci proiecte de mediu, Fondul pentru Democrație, Motivation Romania – documentând viața de zi cu zi a persoanelor cu dizabilități, Libertatea – pentru vizita Papei la România și cu DoR și Ashoka România – acoperind subiecte precum sărăcia energetică în România, operațiile cardiace efectuate gratuit de medici în Sibiu și o inițativă de educație informală într-una dintre comunitățile de romi din Baia Mare. De asemenea, am primit finanțare de la AFCN (Asociația Fondului Cultural Național).
Principalul obiectiv al echipei noastre îl reprezintă proiectele de fotografie documentară pe termen lung. Cu ajutorul donațiilor cititorilor și a evenimentelor de strângere de fonduri, cum ar fi Superscrieri sau Cercul Donatorilor Helsinki, am continuat documentarea:
- Printre cei puțini, de Ioana Moldovan, despre viața de zi cu zi a minorităților din România;
- Erau și ei tineri, de Andrei Pungovschi, despre relația cu părinții noștri și despre modul în care aceasta ne-a influențat viața
- Pirita, de Mircea Reștea, despre comunitatea discriminată a romilor din Baia Mare;
- Sistemul de sănătate din România, de Ioana Moldovan;
Proiectul nostru actual, „Viața în timpul pandemiei”, documentează impactul pandemiei Covid-19 în viața oamenilor obișnuiți. În iunie 2020, Documentaria a primit o finanțare de 5.000 EUR de la Centrul European de Jurnalism. Am folosit această finanțare pentru a produce fotoreportaje acoperind diverse teme (cultură, turism, educație, politică, voluntariat și acțiune civică), în diferite regiuni ale României (Marea Neagră, Târgu Mureș, Iași, București, Cluj Napoca). Cu ajutorul DoR am pus toate aceste povești pe un nou site web. Prezentând poveștile pe care le-am fotografiat anul acesta, acesta va reprezenta o arhivă vizuală a modului în care am trăit și a modului în care am ajutat în timpul crizei COVID-19 din România.
Echipa Documentaria: Ioana Moldovan, Lavinia Cioacă, Andrei Pungovschi, Adrian Câtu, Mircea Reștea și Bogdan Dincă.