PESCARII ȘTIU, CU NATURA NU TE PUI

Un material de Ioana Moldovan și Andrei Pungovschi

 

 

CÂND PERLA BUCOVINEI ÎȘI PIERDE DIN ALB

Un material de Ioana Moldovan și Andrei Pungovschi

 

 

ORAȘUL CALD RESPIRĂ GREU

Un material de Ioana Moldovan și Andrei Pungovschi

 

 

SATUL DINTRE MORIȘTILE DE VÂNT

Un material de Ioana Moldovan și Andrei Pungovschi

 

 

PRINTRE NISIPURI RODITOARE

Un material de Ioana Moldovan și Andrei Pungovschi

 

MAI MULTE FELURI DE A FACE GALAȚIUL BINE

text și fotografii de Bogdan Dincă


SERIALELE DOCUMENTARIA

SCHIMBĂRI CLIMATICE / IOANA MOLDOVAN & ANDREI PUNGOVSCHI

Schimbări climatice. Două cuvinte auzite din ce în ce mai des în ultima vreme și motiv de îngrijorare pentru întreaga umanitate. Internetul este plin de studii științifice care explică ce sunt și cum se manifestă. Știrile prezintă statistici din ce în ce mai alarmante. Cum se văd însă acestea de la firul ierbii și cum afectează oamenii din România, la nivel personal sau de comunitate locală?

VEZI TOATE EPISOADELE

PRINTRE CEI PUȚINI / IOANA MOLDOVAN

Despre cum este să trăiești ca minoritar, fie el de natură etnică, religioasă sau sexuală. Despre viața de zi cu zi a celor care nu se regăsesc în majoritate.

VEZI TOATE EPISOADELE

ERAU ȘI EI TINERI / ANDREI PUNGOVSCHI

Dacă ai sta de vorbă cu părinții tăi tineri, ce ai schimba la cum te-au crescut?

 

VEZI TOATE EPISOADELE

SĂNĂTATEA ÎN ROMÂNIA / IOANA MOLDOVAN

Politica publică din domeniul sănătății este deficitară și lipsită de coerență. Spitalele sunt subfinanțate, medicamente nu sunt destule, iar deficitul de personal a ajuns, cel puțin în unele zone, la cote alarmante. La nivel național, spitalele funcționează, în medie, cu jumătate din personalul necesar, arată chiar datele ministerului. În mediul rural, situația este și mai gravă. Sute de localități nu au medic de familie. Serviciile de urgență nu au nici ele destui oameni, iar misiunea le este îngreunată de infrastructura deficitară.

VEZI TOATE EPISOADELE

VALEA JIULUI / ADRIAN CÂTU

Astăzi, minele rămase în Valea Jiului mai au abia 10% din numărul de angajați pe care îi aveau în anii ‘80. Aceștia sunt însă în general foarte buni profesioniști, calificați în mai multe domenii, și s-au adaptat în mare măsură schimbărilor economice, prestând activități în construcții sau agricultură. Acești ultimi mineri trăiesc însă mai departe o criză identitară: nicio altă construcție socială nu a venit să ia locul vechii culturi muncitorești.

VEZI TOATE EPISOADELE

PIRITA / MIRCEA REȘTEA

Comunitatea Pirita e formată din 55 de familii dintre care doar patru locuiesc legal. Ceilalți stau ilegal, în colibe improvizate pe terenul abandonat de proprietari la marginea orașului, din cauza deșeurilor miniere toxice, depozitate aici în anii nouăzeci.

VEZI TOATE EPISOADELE

CAMPIONI NAȚIONALI / GEORGE POPESCU

Dacă în anul 2000 am reușit să avem un podium olimpic 100% românesc, la gimastică, în 2014 principala știre de la olimpiada de iarnă a fost despre cei 2 sportivi români ce concurau la proba de sanie retrași de către organizatori deoarece își puneau viața în pericol. Iar ultima olimpiadă de vară, cea de la Rio din 2014, a însemnat pentru România cea mai slabă participare după cea din 1952.

VEZI TOATE EPISOADELE

DOCUMENTARIA este o comunitate de șase fotojurnaliști români, fondată în decembrie 2016. Cu ajutorul donațiilor de la cititori, documentăm vizual România acestor ani.

DONEAZA

VIZITA PAPEI FRANCISC ÎN ROMÂNIA

fotografii de Andrei Pungovschi, Adrian Câtu, Mircea Reștea și Bogdan Dincă


CĂRȚILE DOCUMENTARIA


PROTEST. Scurtă istorie vizuală a mișcărilor de stradă din România ultimilor 10 ani

O istorie ilustrată a protestelor din România de după 2007: peste 300 de fotografii, 4 infografice, explicații sociologice, documentare jurnalistică. Album bilingv (RO/EN), care oferă și acces la materiale video din timpul protestelor.

CUMPĂRĂ CARTEA PROTEST

INVICTUS / IOANA MOLDOVAN 

Anul acesta, militarii răniți români au participat pentru prima oară la Jocurile Invictus. Treizeci și unu de militari răniți au răspuns apelului de a face parte din echipa Invictus România. Cincisprezece dintre ei au concurat la Toronto, la sfârșitul lunii septembrie, împotriva altor șaisprezece națiuni. Cartea, rezultatul unei documentări de mai bine de șase luni, împărtășește momentele de efort, de străduință, dar și de izbândă din timpul pregătirii militarilor români și al participării acestora la Jocurile Invictus 2017.

CUMPĂRĂ CARTEA INVICTUS

COLABORĂRI


ASOCIAȚIA PENTRU RELAȚII COMUNITARE

Campania ARC documentează impactul donațiilor făcute de indivizi sau companii prin fundațiile comunitare din România. Fundațiile comunitare sunt organizații care aduc împreună oamenii care au resurse și oamenii care au nevoie de ajutor, contribuind la bunăstarea comunităților în care există.

VEZI TOATE MATERIALELE

RECOMANDĂRILE COMISIEI EUROPENE

Reprezentanța Comisiei Europene în România a oferit sprijin Documentaria.ro pentru realizarea a 30 de materiale, din care a selectat 10 pentru a ilustra recomandările de țară ale Comisiei Europeane pentru România (2016).

VEZI TOATE MATERIALELE

FRICA / FONDUL PENTRU DEMOCRAȚIE

Deși pare că fricile mari ale românilor – frica de a spune ce gândim sau de a ne cere drepturile – s-au mai potolit în ultimele decenii, periodic se infiltrează câte-un bau-bau creat prin birourile politicienilor, pe holurile vreunei instituții, prin studiouri TV, prin mulțimile de pe străzi, în propriile noastre case. Singurul fel de a lupta împotriva acestor temeri rămâne să le scoatem la lumina zilei, să le disecăm și să vedem ce-ar fi de făcut. În cadrul unei serii de cinci materiale, documentăm câteva dintre întrupările diverse ale Fricii: frica de a protesta, frica de și din sistemul medical, frica de primar, frica de Soros și frica de cutremure. E un inventar incomplet, desigur, dar e o plimbare utilă.


ARHIVA DE ARTICOLE

VEZI TOATE MATERIALELE

AM PIERDUT UN ORAȘ DE MEDICI

Peste 43.000 de specialiști din domeniul medical au cerut ministerului Sănătății, din 2007 până în prezent, documentele necesare pentru a emigra. Am pierdut în ultimii zece ani un oraș de medici. Ceva mai mare decât Mangalia, ceva mai mic decât Teleormanul. În prezent, România are doar jumătate din medicii de care are nevoie. În fiecare an intră în sistem 3.000 de medici, dar alți 3.500 ies.

CITEȘTE ARTICOLUL

CINE NU ARE BĂTRÂNI, SĂ-ȘI CUMPERE? 

Bătrînii din România par să fie supuși unei degradări morale alarmante. În condițiile în care familia se află în continuare în topul tuturor sondajelor referitoare la valorile centrale ale românilor, bunicii încep să fie percepuți și tratați tot mai mult ca pensionari – o povară mai mult decît un ajutor, un moș mai degrabă decît un strămoș, un străin mai degrabă decît un membru al familiei. Mai mult, „bătrînii” sunt învinuiți tot mai mult de „starea națiunii”: ei sunt nostalgicii comunismului, ei „strică” alegerile, ei sunt piedica în calea dezvoltării.

CITEȘTE ARTICOLUL

Abonează-te la newsletterul DOCUMENTARIA

Share