PIRITA / MIRCEA REȘTEA și CLAUDIA COSTEA

În vara lui 2016 un prieten mi-a atras atenția asupra unei pagini de Facebook dedicată unei grădinițe de vară la care participau copii din comunități marginalizate din Baia Mare. Am fost surprins de numărul mare de copii și, mai ales, de consecvența cu care veneau – adesea aduși cu căruța – la program.

În octombrie am făcut prima vizită pe Pirita, locul unde se află cea mai săracă dintre aceste comunități, cu intenția de a urmări pe o perioadă îndelungată viața unei familii de acolo. Am găsit patru, înrudite (trei surori și un frate), ce locuiau în colibe învecinate și care aveau copii ce participaseră la grădinița de vară iar acum erau în clasa pregătitoare sau la grădiniță. Ele sunt personajele principale ale serialului despre Pirita.

Comunitatea Pirita e formată din vreo 55 de familii dintre care doar patru locuiesc legal. Ceilalți stau ilegal, în colibe improvizate pe terenul abandonat de proprietari la marginea orașului, din cauza deșeurilor miniere toxice, depozitate aici în anii nouăzeci.

SUSȚINE ACEST SERIAL

DOCUMENTARIA este o comunitate de șase fotojurnaliști independenți, uniți de dorința de a documenta vizual, pe termen lung, subiecte importante care sunt ignorate sau tratate superficial de media tradițională.

Ne susținem munca din fonduri proprii și din donațiile cititorilor, așa că avem nevoie de contribuția ta pentru a putea continua să publicăm serialele de fotografie DOCUMENTARIA.

Donațiile se pot face:

Prin transfer bancar (te rugăm să menționezi “pirita” în descrierea transferului):

Asociația LEVANA
București
CIF 36801310
cont RO47BACX0000001280156001
deschis la Unicredit Bank

Cu cardul, în siguranță, online, cu ajutorul platformei Netopia MobilPay:

DONEAZĂ

Prin PayPal:

Abonează-te la newsletterul DOCUMENTARIA

Share