SCHIMBĂRI CLIMATICE / IOANA MOLDOVAN & ANDREI PUNGOVSCHI

Schimbări climatice. Două cuvinte auzite din ce în ce mai des în ultima vreme și motiv de îngrijorare pentru întreaga umanitate. Internetul este plin de studii științifice care explică ce sunt și cum se manifestă. Știrile prezintă statistici din ce în ce mai alarmante. Cum se văd însă aceste date concret și cum afectează oamenii din România, la nivel personal, de comunitate locală sau chiar național?

Serialul încearcă să abordeze diferit schimbările climatice, dincolo de simple statistici și cifre. Să pună în prim-plan oamenii afectați. Acesta documentează cum sunt resimțite modificările climei în viața de zi cu zi a cinci comunități diferite din România, discutând cu oamenii atât despre provocările cu care se confruntă, cât și despre soluțiile pe care le-au descoperit în încercarea de a se adapta.

Fiecare episod prezintă o comunitate diferită: Jurilovca, o comună din Delta Dunării în care, pe vremuri, majoritatea oamenilor erau pescari; Vatra Dornei, un oraș al cărui turism de iarnă depinde de cât ninge și când; București, o aglomerare urbană în care vara face ravagii printre suferinzii de alergii sau boli cardio-respiratorii; Fântânele, un sat din județul Constanța care s-a trezit în mijlocul unui parc de eoliene; Dăbuleni și sudul Olteniei, zona care se luptă să facă terenurile nisipoase să rodească.


EPISODUL 1

PESCARII ȘTIU, CU NATURA NU TE PUI

Pe vremuri, majoritatea locuitorilor din Jurilovca erau pescari. Din cele 16 brigăzi de năvod, fiecare a câte 16 oameni, au mai rămas câțiva. Puținii rămași în activitate se luptă acum și cu vântul, cu colmatarea canalelor și cu căldurile excesive care omoară peștii.

VEZI EPISODUL 1

EPISODUL 2

CÂND PERLA BUCOVINEI ÎȘI PIERDE DIN ALB

Pe site-ul stațiunii scrie că Vatra Dornei este, în primul rând, orașul sporturilor albe. Orașul, al cărui turism de iarnă e puternic influențat de cât și când ninge, se confruntă cu lipsa zăpezii, mai ales în ce obișnuia să fie cea mai aglomerată perioadă – sărbătorile de iarnă.

VEZI EPISODUL 2

EPISODUL 3

ORAȘUL CALD RESPIRĂ GREU

În orașele mari, valurile de căldură devin mai intense, mai lungi și cu efecte și mai grave asupra sănătății publice. Odată cu ele, poluarea și polenul lucrează împreună la agravarea alergiilor și a bolilor cardio-respiratorii.

VEZI EPISODUL 3

EPISODUL 4

SATUL DINTRE MORIȘTILE DE VÂNT

Satul Fântânele din județul Constanța se așează acum în mijlocul a sute de eoliene. Investiția în  parcul eolian s-a simțit din punct de vedere financiar atât la bugetul local, cât și în buzunarele celor pe terenul cărora a fost amplasată o turbină. Cât se simte însă și în ecosistemul zonei, vom vedea în timp.

VEZI EPISODUL 4

EPISODUL 5

PRINTRE NISIPURI RODITOARE

La Stațiunea de cercetare din Dăbuleni, misiunea cercetătorilor este clară: să facă nisipurile să rodească. Asta include și identificarea altor specii de plante care rezistă la schimbările de climă din zonă. Așa se face că, acum, în sudul Olteniei se cultivă curmali, smochini, kiwi, cartofi dulci.

VEZI EPISODUL 5

Proiectul de documentare a fost realizat cu sprijinul Internews și al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), printr-o bursă obținută în cadrul concursului de proiecte editoriale EPIC.

Share