ASOCIAȚIA PENTRU RELAȚII COMUNITARE

Campania ARC documentează impactul donațiilor făcute de indivizi sau companii prin fundațiile comunitare din România.

Fundațiile comunitare sunt organizații care aduc împreună oamenii care au resurse și oamenii care au nevoie de ajutor, contribuind la bunăstarea comunităților în care există.


GRĂDINA CU OAMENI / BOGDAN DINCĂ și VLAD ODOBESCU

Matei a observat că, atunci când o minoritate începe să miște lucrurile, ceilalți se alătură, unul câte unul. Poate că prima reacție de pe margine e invidia, însă apoi oamenii se simt prost față de cei care fac ceva și încep să se implice. Dacă la fiecare acțiune vine cineva în plus, e suficient, „data viitoare o să fie și mai mulți”, spune Matei. Îi place că, odată adunați, oamenii încep să viseze, să se gândească împreună la lucruri tot mai mari.

CITEȘTE MATERIALUL

BUCURIA DARULUI / BOGDAN DINCĂ și VLAD ODOBESCU

Ce încearcă să facă Fundația Bucuria Darului e să se apropie cât mai mult de nevoile primare ale celor aflați în nevoie, spune părintele Pavel Stoica. „Trebuie să concretizezi credința în ce-are nevoie semenului tău. Nu reușești întotdeauna să te adaptezi la nevoile lor, pentru că sunt probleme mari. Dar începi cu cele primare și-i mai ridici un pic, când poți: căldură, spălat și mâncare. După aia vezi ce faci și profesional, și familial, și spiritual”.

CITEȘTE MATERIALUL

NICIODATĂ SINGUR / IOANA MOLDOVAN și VLAD ODOBESCU

Asociația „Niciodată Singur” își propune să asigure un sprijin constant bătrânilor singuri aflați în cămine sau la ei acasă. Periodic, membrii și voluntarii organizației îi vizitează, îi scot în oraș, îi ajută la cumpărături sau îi conduc la medic, organizează petreceri aniversare, iar astfel se creează și se sudează punți.

CITEȘTE MATERIALUL

ARTIȘTII DIN SUFRAGERIE / ANDREI PUNGOVSCHI și VLAD ODOBESCU

Acum nouă ani, Jean-Lorin Sterian – performer, scriitor și regizor – a chemat la el acasă niște artiști de la Centrul Național al Dansului și niște oameni care să-i vadă. Celor de față le-a cam plăcut, așa că au repetat experiența. „Și am tot repetat-o pentru foarte mult timp”, spune acum Sterian.

CITEȘTE MATERIALUL

URMĂTOAREA MEDALIE / GEORGE POPESCU și VLAD ODOBESCU

De când s-a înființat, în mai 2012, Asociația Eu pot! își propune să ajute la recuperarea persoanelor cu dizabilități, la îmbunătățirea vieții participanților și la incluziunea socială a copiilor cu nevoi speciale. În prezent, în jur de 20 de copii vin săptămânal împreună cu părinții și au parte de cursuri gratuite.

CITEȘTE MATERIALUL

NICI SĂ NU VĂ GÂNDIȚI LA AUTISM! / MIRCEA REȘTEA și VLAD ODOBESCU

Cosmin a fost bebelușul perfect. Până la opt luni mânca, era vesel, nu răcea. Apoi au început să se adune semnele. Nu arăta cu degetul spre avioane sau gărgărițe, cum fac copiii mici atunci când vor să împărtășească bucuria unei descoperiri.

CITEȘTE MATERIALUL

FULARUL DE LA BUNICA / ADRIAN CÂTU și VLAD ODOBESCU

Anul trecut, România avea aproape 3 milioane și jumătate de cetățeni cu vârste de peste 65 de ani, după cum arată datele Institutului Național de Statistică. Dintre aceștia, peste 20% aveau nevoie de îngrijire la domiciliu, însă doar 0,23% beneficiau de asemenea servicii, potrivit unor date publicate acum doi ani la Conferinţa Naţională a Furnizorilor de Îngrijiri la Domiciliu.

CITEȘTE MATERIALUL

DE-A ARHITECTURA / JOHANNA RANNULA și VLAD ODOBESCU

Arhitecții au întâlnit și în mai multe școli nevoia de a crea locuri în care să se întâlnească, dincolo de clasă și hol. „Ei nu aveau în școală un loc în care să se adune, să facă un proiect comun, de exemplu. Problemele care se pot rezolva printr-o idee foarte mare și scumpă putem să le rezolvăm printr-o intervenție mai mică.” 

CITEȘTE MATERIALUL

Abonează-te la newsletterul DOCUMENTARIA

Share