VALEA JIULUI / ADRIAN CÂTU
Puține categorii sociale au fost atât de stigmatizate, în anii post-socialismului, ca minerii din Valea Jiului.
În zorii tulburi ai democrației, mineriadele care au răscolit țara începând cu 13-15 iunie 1990 au aruncat asupra acestei categorii sociale o anatemă care a durat mai bine de două decenii. Minerii au fost marginalizați, etichetați drept brute needucate care prestează o muncă sordidă și necalificată, nostalgici ai comunismului.
Astăzi, minele rămase în Valea Jiului mai au abia 10% din numărul de angajați pe care îi aveau în anii ‘80. Aceștia sunt însă în general foarte buni profesioniști, calificați în mai multe domenii, și s-au adaptat în mare măsură schimbărilor economice, prestând activități în construcții sau agricultură. Ca și grup social, acești ultimi mineri trăiesc însă mai departe o criză identitară: nicio altă construcție socială nu a venit să ia locul vechii culturi muncitorești. Ultimii mineri se încăpățânează să își spună “mineri” pentru că alternativa este atomizarea.
EPISODUL 2
Din cei câțiva tineri pe care i-am intervievat în decursul timpului, unul singur, în vârstă de 21 ani, s-a angajat ca miner. Ceilalți au mers la universități din țară sau au emigrat în Europa de Vest. Într-un fel sau altul, imediat după bacalaureat sau la câteva luni după aceea, toți acești tineri au părăsit Valea.
EPISODUL 1
Presiunile pentru creșterea producției, lipsa de investiții și corelarea, într-o vreme, a salariilor cu producția, au dus uneori la compromisuri cu efecte tragice, cum ar fi cele care au condus la explozia din 2008 de la mina Petrila, soldată cu 14 victime.
SUSȚINE ACEST SERIAL
DOCUMENTARIA este o comunitate de șase fotojurnaliști independenți, uniți de dorința de a documenta vizual, pe termen lung, subiecte importante care sunt ignorate sau tratate superficial de media tradițională.
Ne susținem munca din fonduri proprii și din donațiile cititorilor, așa că avem nevoie de contribuția ta pentru a putea continua să publicăm serialele de fotografie DOCUMENTARIA.
Donațiile se pot face:
Prin transfer bancar (te rugăm să menționezi “valea jiului” în descrierea transferului):
Asociația LEVANA
București
CIF 36801310
cont RO47BACX0000001280156001
deschis la Unicredit Bank
Cu cardul, în siguranță, online, cu ajutorul platformei Netopia MobilPay:
Prin PayPal:
Abonează-te la newsletterul DOCUMENTARIA