FONDUL IKEA PENTRU MEDIU

GESTIONAT DE FUNDAȚIA COMUNITARĂ BUCUREȘTI 

Proiectele de mai jos sunt susținute prin Fondul IKEA pentru Mediul Urban, finanțat de IKEA România și gestionat de Fundația Comunitară București.


GRĂDINA ISTORICĂ / BOGDAN DINCĂ și VLAD ODOBESCU

O bucată uitată din Grădina Botanică a devenit un spațiu în care se întâlnesc biologia, istoria, antropologia, gastronomia și artele. Proiectul Grădina Istorică a pornit anul trecut de la câteva întrebări: Ce mâncau europenii înaintea sosirii plantelor din Lumea Nouă? Cum se făcea mămăliga noastră până să avem porumbul? Ce se culegea și se mânca din flora spontană? Cum ar arăta o grădină cu plante cultivate istoric și cum ne putem folosi astăzi de ea?

CITEȘTE MATERIALUL

DREPTATE PENTRU LILIECI / BOGDAN DINCĂ și VLAD ODOBESCU

Liliecii din România sunt însă în pericol, pentru că an de an mai pierd câte-o bucată din habitat. Cei din păduri nu-și găsesc uneori locul, din cauza înlocuirii speciilor de copaci potriviți pentru ei. Cei din peșteri sunt adesea expuși luminilor aprinse de turiști, iar asta le întrerupe hibernarea. Nici în oraș n-o duc mai bine. În mod normal, ar locui în scorburile copacilor din parcuri, însă orașul n-are destui arbori bătrâni care să-i găzduiască și să le ofere hrană. Așa că zeci de mii trăiesc în balcoanele și podurile Bucureștiului, iar în unele cazuri se bagă în micile spații dintre pereții blocurilor și bucățile de polistiren folosite pentru termoizolare. Adesea, muncitorii găsesc coloniile și le distrug.

CITEȘTE MATERIALUL

ACOPERIȘUL VERDE / BOGDAN DINCĂ și VLAD ODOBESCU

Ce-ar însemna câteva milioane de metri pătrați de terase înverzite pentru un București poluat și încins ca un cuptor peste vară? Praful depus periodic pe plămânii locuitorilor ar fi fixat în straturile de verdeață montate la înălțime și totodată temperaturile ar scădea simțitor, spune Octavian Pascu. În plus, acoperișurile verzi ar ajuta la colectarea mai bună a apelor pluviale: în loc să ajungă în sistemul de canalizare al orașului, ce dă pe dinafară la fiecare ploaie mai sănătoasă, cantități mari de apă ar fi reținute în substraturi.

CITEȘTE MATERIALUL

VIAȚA DE APOI A HAINELOR TALE / BOGDAN DINCĂ și VLAD ODOBESCU

Cumpărăm haine pe care le abandonăm prin șifoniere după o purtare sau două. Fiecare dintre noi, cetățenii statistici, achiziționăm cu 60% mai multe articole de îmbrăcăminte și le păstrăm de două ori mai puțin decât acum 15 ani. Hrănim astfel, fără să ne dăm seama, o industrie care produce fără noimă. Bine Boutique e primul magazin social al Crucii Roșii Române, ce-și propune să-i îndemne pe oameni să recicleze și să reutilizeze materialele textile.

CITEȘTE MATERIALUL

ENERGIE CURATĂ PENTRU FLOREASCA / BOGDAN DINCĂ și VLAD ODOBESCU

Anul trecut, Grupul de Inițiativă Civică Floreasca a montat un sistem de panouri solare pe un bloc ce duce spre zero valoarea facturii pentru apă caldă pe timpul verii și o reduce cu 10-15% în restul anului, a montat becuri ecologice în scări de bloc și în câteva săli de clasă, a ținut ore de eficiență energetică copiilor din clasele mici și le-a împărțit ghiduri cu sfaturi.

CITEȘTE MATERIALUL

GRĂDINA CU OAMENI / BOGDAN DINCĂ și VLAD ODOBESCU

Matei a observat că, atunci când o minoritate începe să miște lucrurile, ceilalți se alătură, unul câte unul. Poate că prima reacție de pe margine e invidia, însă apoi oamenii se simt prost față de cei care fac ceva și încep să se implice. Dacă la fiecare acțiune vine cineva în plus, e suficient, „data viitoare o să fie și mai mulți”, spune Matei. Îi place că, odată adunați, oamenii încep să viseze, să se gândească împreună la lucruri tot mai mari.

CITEȘTE MATERIALUL

Abonează-te la newsletterul DOCUMENTARIA

Share