DIN INIMĂ…

fotografii de Adrian Câtu

SHARE

Circa 1200 de nou născuți sunt diagnosticați în fiecare an în România cu o malformație cardiacă corectabilă. Doar 500 dintre aceste cazuri ajung să fie operate. Mai grav, unii copii își pierd viața din cauza malformațiilor cardiace: 156 doar într-un singur an, 2019.

Fundația Polisano din Sibiu a contactat echipe medicale din Europa și le-a convins să vină în România pentru a opera pro bono. Un spital privat din oraș oferă gratuit sălile de operație și echipamentele. Iar donatorii privați ai fundației suportă costurile consumabilelor chirurgicale și ale recuperării în terapie intensivă, astfel încăt pacienții nu plătesc nimic. În funcție de donații, sunt circa 4-5 sesiuni operatorii pe an, cu durata de câte o săptămână. În fiecare sesiune sunt operate în jur de 10 cazuri din cele mai grave.

La fel de important, acest program oferă unor chirurgi locali posibilitatea de a se specializa aici, cu ajutorul experților veniți din afară. În timp, acești chirurgi vor putea face ei înșiși operațiile cele mai complicate, crescând numărul de cazuri operabile la nivel național.

De la apariția acestui program au fost operați peste 100 de copii. Până acum, toate operațiile au fost încununate de succes.

Documentarea materialului a fost posibilă datorită unei finanțări în cadrul proiectului Jurnalism despre soluții, susținut de UniCredit Bank și Lidl România și organizat de DoR și Ashoka România.

ABONARE NEWSLETTER