SHARE

“Rană! Iarnă! Dar! Radio! Dana! Nor! Arad!” rostesc pe rând șapte copii de clasa a patra, răspândiți în jurul celor 10 mese dintr-o sală de clasă, încă îmbujorați după ora de educație fizică. Sunt doar câțiva dintre cei 47 de elevi de la Școala Gimnazială Sînandrei, înscriși la programul ,,Educația, centrul schimbării în comunitate al fundației United Way.

Activitățile de la centrul din Sînandrei sunt conduse de asistentul social Andreea Valentina Burtea, angajată a Asociației Timar, colaboratoarea locală a United Way. Ea este cea care a pregătit clasa, a verificat dacă cei mici s-au spălat pe mâini și s-au dezinfectat și le-a luat temperatura. Tot ea a preluat și a distribuit mâncarea: pizza, favorita copiilor. Apoi au început jocurile. Întâi ”spânzurătoarea”, apoi un joc în care copiii trebuia să formeze cuvinte cu cât mai multe dintre literele O, I, O, I, D, Ă, A, R, N.

Au trecut doar câteva zile de la redeschiderea școlilor și copiii sunt bucuroși de revedere, bine-dispuși și mereu cu mâna pe sus. Printre ei, Maria, care poartă o bluză pe care scrie ”I always do whatever I want” (“Eu fac mereu ceea ce vreau”). Cu patru ani în urmă, când a intrat în program, Maria era foarte timidă și nu prea vorbea. Acum vorbește, răspunde, comunică, este prietenoasă și-i place să citească.

Mariei nu-i place să se lase cu temele nefăcute, deși împarte o cameră cu ceilalți șase membri ai familiei: părinții și patru frați – două fete și doi băieți. Camera e la etajul întâi al unui fost canton CFR cumpărat de bunicul dinspre tată al Mariei, fost angajat al companiei, care locuiește și el acolo, dar într-o anexă. La un moment dat familia s-a mutat într-un sat din Arad cu gând să-și ia o casă acolo, dar nu au reușit și s-au întors.

Mama Mariei ar vrea să economisească și să extindă locuința, măcar cu o baie și o cameră, dar recunoaște că va fi greu pentru că soțul ei lucrează cu ziua și atunci când are de lucru câștigă 70-100 de lei pe zi. Ea nu lucrează pentru că trebuie să stea cu băiatul cel mic, care are 5 ani și nu are unde să-și lase copiii în cazul în care se închid iar școlile.

Veniturile reduse ale familiei au făcut ca fetele și băiatul mai mare să fie admiși în programul educațional United Way. Pe lângă situația economică mai sunt și alte criterii de acces în program: copii care au părinți plecați la muncă în străinătate, copii aflați în grija bunicilor, copii aflați în plasament sau proveniți din familii monoparentale, copii cu părinți care ispășesc pedepse privative de libertate, copii cu cerințe educative speciale.

Atunci când trebuie să meargă la școală, Maria se trezește la 6.30. Merge pe jos și face 20-30 de minute, pentru că locuința lor e la marginea satului. De obicei are ore până la 12, iar o dată pe săptămână râmâne la programul educațional. Materiile ei favorite sunt româna și desenul, iar la program îi plac jocurile cu cuvinte. Îi plac și excursiile. Acum nu se mai fac din cauza pandemiei, dar cea de la mall din anii trecuți a rămas de referință: a fost pentru prima dată când copiii s-au jucat într-un loc special amenajat.

Deși situată la doar 12 km de Sînandrei, Timișoara e suficient de greu accesibilă celor care nu au mașină ca să facă prohibitivă o plimbare în oraș. Pentru mersul la muncă, companiile își transportă angajații cu mijloace proprii.

Totuși, de trei ori pe săptămână Maria face antrenamente de lupte greco-romane la Clubul Școlar nr 1 din oraș, care are un parteneriat cu clubul sportiv din Sînandrei și școala generală. A ales să facă lupte pentru că merg mai mulți colegi. Sunt vreo 15 copii din Sînandrei, printre care și una dintre surorile Mariei. Au descoperit cu ocazia asta că sora tatălui a făcut și ea lupte, a fost în cantonamente și a câștigat câteva medalii.

Ultimele minute ale programului sunt pentru ascultat povești. În sală s-a lăsat liniștea și se aude doar vocea Andreei. Maria nu știe încă, dar peste câteva ore, la finalul antrenamentului antrenorul le va cere să-și facă fotografii pentru legitimații: dacă totul merge bine, ea și sora ei vor participa la prima lor competiție ce urmează să se desfășoare peste câteva zile în București. Acum Maria stă cu capul pe bancă și ascultă aventurile lui Erus în Valea Răbdării.

*prenumele persoanelor fotografiate au fost schimbate, la cererea acestora, pentru a le proteja identitatea

Documentarea materialului a fost posibilă cu ajutorul Fundației United Way și cu sprijinul financiar al Fundației Globalworth

,,Educația, centrul schimbării în comunitate este unul dintre principalele programe de educație ale United Way România. Obiectivul său central este sprijinirea unui număr de 12 centre de zi înființate de United Way România, care funcționează ca hub-uri comunitare.

Beneficiind de finanțări oferite de Fundația Globalworth, programul previne abandonul școlar în comunitățile sărace urbane și rurale, unde nu educația copiilor este prioritatea, ci lupta zilnică pentru a găsi resurse necesare supraviețuirii. Are o abordare integrată, în cadrul căreia acțiunile sunt concentrate asupra nevoilor copilului. Părinți, profesori, voluntari și asociații nonguvernamentale locale lucrează împreună pentru rezolvarea problemei abandonului școlar, care nu este una a copilului, ci a întregii comunități.

În cele 12 centre comunitare din Urlați, Fundulea, Băicoi, Jilava, Pădureni, Cluj-Napoca (Pata-Rât), Timișoara (Școala  nr. 20) și 5 comune din jud. Timiș (Sânandrei, Mașloc, Carani, Șemlacu Mare și Bucovăț), 2.700 de copii, 2.160 de părinți și 540 de profesori sunt implicați, în cei 5 ani ai programului, în peste 1.700 de activități educaționale.

RECOMANDĂRI

ABONARE NEWSLETTER