FUNDAȚIA MOTIVATION ROMÂNIA 

Documentarea materialelor a fost posibilă în cadrul proiectului „Abilitățile contează – sănătate și viață activă în scaun rulant”, derulat de Fundația Motivation România cu sprijinul financiar al Fundației Vodafone România. În cadrul proiectului, sunt furnizate scaune rulante potrivite și instruire pentru o viață activă și independentă a utilizatorilor, în timpul unor sesiuni care au loc atât în comunitate, cât și în centre de recuperare din București și din țară.


ALEXANDRA / MIRCEA REȘTEA

Alexandra îi șoptește ceva mamei sale care s-a lăsat în genunchi ca să o audă mai bine. Până la mine ajung câteva cuvinte răzlețe: picioare, merg, ridic. Apoi Cristina își prinde fiica de mâini și o ajută să se ridice și, preț de câteva clipe, o susține în picioare: ”Uite, vezi, poți! Tu poți orice!” și o îmbrățișează.

VEZI MATERIALUL

CĂTĂLIN / MIRCEA REȘTEA

La 14 ani și jumătate, la trei zile după ce făcuse o puncție lombară pentru diagnosticarea unei meningite, Cătălin a căzut și nu a mai putut să umble. Diagnosticul a fost compresie medulară și parapareză spastică.

VEZI MATERIALUL

BEATRICE / ADRIAN CÂTU

Într-o zi ploioasă din octombrie 2003, Beatrice se afla pe locul din dreapta al unei mașini care tranzita localitatea Avrig, jud. Sibiu. Șoferul mașinii a vrut să evite un obstacol. Mașina s-a destabilizat, a acroșat șanțul de pe sensul opus de mers și s-a răsturnat. Beatrice a fost aruncată din mașină și prinsă dedesubt, cu coloana frântă de la jumătate.

VEZI MATERIALUL

CĂTĂLIN / IOANA MOLDOVAN

Era sfârșit de iulie 2012 când Cătălin, întors în vacanță în satul copilăriei de la malul Dunării, „paradisul” primilor săi zece ani de viață, se hotăra ca a doua zi să meargă cu prietenii la scăldat. S-a trezit de dimineață, a ajutat-o pe bunica lui să care ceapa și să umple o șură cu fân, apoi a plecat spre plajă. Aerul era cald, dar nu irespirabil. Era o primă zi de plajă cu bălăceală și grătare foarte plăcută. Tinerii s-au hotărât să facă un fel de trambulină din nisip, să poată sări unde apa era mai adâncă. A apucat și Cătălin să sară. O dată, de două ori. A treia oară, a dat cu capul de fundul apei. În secunda următoare nu mai putea să se miște.

CITEȘTE MATERIALUL

ANDREI / BOGDAN DINCĂ

Andrei are 11 ani și a fost diagnosticat la trei ani cu amiotrofie spinală tip II, o boală evolutivă, cu cauze genetice, care afectează treptat mușchii din tot corpul, conducând în timp la probleme respiratorii, de hrănire și de senzitivitate. Unul din 40 de oameni este purtător al genei, iar aproximativ unul din 6000 de copii nou-născuți este afectat de boală. În general, durata așteptată de viață este de 20 de ani, decesul survenind prin insuficiență respiratorie.

VEZI MATERIALUL

Abonează-te la newsletterul DOCUMENTARIA

Share