FOTOJURNALIȘTI FONDATORI DOCUMENTARIA

ANDREI PUNGOVSCHI

fotojurnalist freelancer. În 2006 a petrecut un an la University of Missouri, unde a studiat fotojurnalism. Din 2007 este fotograf colaborator al agenției France Presse în România. Este parte a echipei Decât O Revistă de la începutul publicației, în calitate de fotograf și editor foto.

Imaginile sale au apărut în diverse publicații străine, printre care The New York Times, The Guardian, Süddeutsche Zeitung, Esquire Romania, The Associated Press. Din 2007, a predat câțiva ani fotojurnalism, sub forma unor cursuri la Centrul pentru Jurnalism Independent și Decât O Revistă, sau a unor workshop-uri. În 2011, a fost câștigătorul unei burse de la Fundația Rosalynn Carter, în urma căreia a realizat un proiect despre costurile sociale ale anxietății.

Fotografiile sale au fost premiate la concursuri internaționale, printre care Pictures of The Year International, National Press Photographers Association, The Missouri Press Association, în SUA, BursaPhotoFest în Turcia.

VEZI PORTOFOLIU

IOANA MOLDOVAN

Jurnalist și fotograf documentarist freelance din București, România.

Reportajele ei au fost publicate de The New York Times, ESPN, Al Jazeera English, Huffington Post, Libération, Griffin Museum of Photography, LensCulture, Radio France Internationale, Decât O Revistă și Vice printre alții. A lucrat de asemenea la proiecte multimedia finanțate de Comisia Europeană și Fundația Friedrich Ebert.

În 2016, a participat la prestigiosul Eddie Adams Workshop, unde a primit și premiul The Bill Eppridge Memorial Award pentru excelență si adevăr în fotojurnalism. Ambasada Statelor Unite la București i-a acordat premiul “Women of courage” pentru activate remarcabilă în evidențierea adevărului prin fotojurnalism.

Ioana Moldovan s-a numărat printre cei 10 fotografi est-europeni selectați să participe la Masterclassul de fotografie documentară al agenției foto olandeze NOOR.

VEZI PORTOFOLIU

ADRIAN CÂTU

Fotograf documentar, colaborator permanent National Geographic și doctorand în antropologie la Școala Națională de Studii Politice și Administrative.

Adrian este autorul unor povești de o remarcabilă profunzime și subtilitate, publicate în ediții românești și internaționale din National Geographic, National Geographic Traveler, precum și în Decât O Revistă sau Global Post. A avut patru expoziții individuale, la Palatul Parlamentului și Librăria Cărturești, iar fotografiile sale pot fi văzute pe site-ul personal http://adriancatu.com/.

VEZI PORTOFOLIU

MIRCEA REȘTEA 

Lucrează din anul 2000 ca fotojurnalist.

A lucrat la publicații precum Cotidianul și România Liberă, iar în 2013 a devenit freelancer și colaborator la Decât o Revistă.

VEZI PORTOFOLIU

GEORGE POPESCU (d. 2019)

Fotojurnalist independent, co-fondator Documentaria si membru al agenției de presă N-OST, organizație media focusată pe Europa de Est și spațiul ex sovietic.

A fost publicat in publicații din Romania ca Esquire, DOR, Vice, Casa Jurnalistului și în publicații straine ca Der Spiegel, L’Express, CNN online, Frankfurter Allgemeine Zeitung, NZZ. A colaborat ca videographer / cameraman cu Televiziunea Publica Germana (ARD), ARTE TV, Vice UK.

In 2015 a castigat Lensculture Storytelling Award la categoria Single.

VEZI PORTOFOLIU

BOGDAN DINCĂ

Fotograf independent, absolvent al masterului “Studii Vizuale și Societate” din cadrul SNSPA.

Bogdan a urmat diverse cursuri și workshop-uri de fotojurnalism, precum Foundry Photojournalism Workshop în Istanbul în 2010 și NOOR-Nikon Masterclass in Documentary Photography în București în 2011. A colaborat cu National Geographic România, Decât o Revistă, Dilema Veche, Hotnews, AFP, precum și cu ONG-uri precum OvidiuRo, Samusocial, Deep Griha.

VEZI PORTOFOLIU

COLABORATORI

Răzvan Alistar a studiat la Facultatea de Jurnalism şi Ştiințele Comunicării, Universitatea Bucureşti. A voluntariat prin diverse țări. A văzut trecătoarea Darial şi muntele unde e întemnițat Prometeu, doar că vârful era acoperit de nori. A trecut prin cartierele prin care a copilărit Zidane. A fost cu nişte prieteni la festivalul de fanfare de la Guca, pe bicicletă. A lucrat ca redactor pe la diferite site-uri de ştiri generaliste. A făcut şi call-center

Ioana Bîrdu este scriitor și fotograf independent. Îi place să spună povești.

Cristina Cazacu lucrează ziua ca art director și noaptea ca designer și ilustrator.

Ioana Cîrlig (n. 1987) este fotograf independent. A studiat imagine de film și a lucrat câțiva ani ca fotojurnalist în București. Din 2012 lucrează la proiecte documentare pe termen lung: Post-Industrial Stories, Young Mothers, Zâne. În 2015 a publicat împreună cu Marin Raica albumul de fotografie Post-Industrial Stories.

Fotografiile ei au fost expuse în galerii din Londra, Veneția, Amsterdam, Kuala Lumpur, New York, Vancouver, Seoul etc. În 2014 a câștigat locul 2 la Lensculture Exposure Awards.

Claudia Costea are 40 de ani și în ultimii 16 ani a muncit în domeniul social: în proiecte de dezinstituționalizare, protecția copilului și comunități marginalizate.

Victor Cozmei este reporter HotNews.ro de nouă ani și urmărește, printre altele, subiectele de infrastructură din țară și din Capitală. Scrie și pe administrație sau apărare și lucrează de multe ori la conținut multimedia pentru site cum ar fi hărțile interactive. A căștigat premiul Tânărul Jurnalist al Anului în 2014, s-a specializat în tehnici de interviu și documentare într-un curs Reuters, a obținut certificări GIS pentru hărți interactive și a participat la mai multe traininguri și schimburi de experiențe internaționale. 

Alexandra Dincă este fotograf freelance. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării și este doctorand în Antropologie la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. A fost selectată să ia parte la Noor Masterclass in Documentary Photography (organizat de agenția VII) și la Editing for the narrative impact workshop (al World Press Photo). 

A fotografiat pentru mai multe ONG-uri, printre care UNICEF, Ovidiu Ro, MAME, Deep Griha (India). Fotografiile sale au fost expuse in Parlamentul European, Biblioteca Națională a României și Muzeul Țăranului Român. Proiectele personale sunt disponibile pe alexandradinca.com

Cătalina Miciu (n. 1983) este comunicator în domeniul bancar. De mai bine de zece ani merge frecvent la teatru. Din toamna lui 2016 scrie săptămânal despre spectacole pe scena9.ro. Are articole publicate în DoR, Dilema Veche, pe sub25.ro și liternet.ro. Îi puteți citi recomandările de carte pe blogul Cărturești.

Vintilă Mihăilescu a absolvit Facultatea de Psihologia a Universităţii din Bucureşti în 1974, de unde a obţinut şi titlul de doctor în 1993. Din 1979 a lucrat la Centrul de Cercetări Antropologice, unde a început specializarea în antropologie. După 1990 a intrat în învăţămîntul universitar, fiind în prezent profesor la SNSPA. A fost profesor invitat la universităţile EHESS, Lyon II, Montpellier, Aix-en-Provance, Bordeaux II (Franţa), UQAM (Canada), ULB (Belgia), Neuchâtel (Elveţia), Pecs, Colegium Budapest (Ungaria), Humboldt (Berlin), New Bulgarian University (Bulgaria). Intre 2005 şi 2010 a fost Director General al Muzeului Ţăranului Român iar din 1997 este colaborator permanent al revistei Dilema Veche. Este autorul a zece cărţi de autor şi a peste o sută de studii şi articole în publicaţii de specialitate din ţară şi din străinătate și a editat volume de specialitate în Belgia, Franţa, Canada şi Germania, o selecţie din articolele sale din Dilema Veche fiind publicată şi în Serbia. De asemenea, a coordonat zece proiecte naţionale şi internaţionale și a oferit consiliere pentru diverse corporații și bănci din România. În 2005 a fost decorat de preşedintele ţării cu Ordinul Meritul Cultural în rang de Mare ofiţer.

Valeriu Nicolae este activist pentru drepturile omului, producător de film, autor, cunoscut pentru activitățile pe care le desfășoară cu copiii din cartierul Ferentari. A activat, de-a lungul timpului, în Guvernul României, ca și consilier al Primului Ministru și apoi ca secretar de stat în Ministerul Muncii, precum și în organizații precum World Vision, Națiunile Unite sau Open Society Institute. A fondat Policy Center for Roma and Minorities iar în prezent este Reprezentant Special al Secretarului General al Consiliului Europei pentru chestiuni legate de romi. Publică săptămânal în Dilema Veche și Internazionale.

Alexandra Nistoroiu este jurnalist de sănătate, știință și cultură. Scrie pentru Science, New Scientist, Balkan Insight, Documentaria și Republica. Este redactorul șef al revistei Arte și Meserii. A fost laureat al secțiunii de Investigații la premiul Tânărul jurnalist al anului în 2015.

Vlad Odobescu este reporter al platformei culturale Scena9.ro, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI), al Associated Reporters Abroad (Berlin) și colaborator al Casei Jurnalistului. Articolele sale au fost publicate în USA Today, Washington Times, Global Post, Decât o Revistă sau Dilema Veche. În iulie 2016 a absolvit Masterul de Antropologie din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

A câștigat mai multe burse și premii, între care Hubert H. Humphrey Fellowship în Phoenix, Statele Unite (2014-2015), Milena Jesenska Fellowship în Viena, Austria (2015), premiul pentru Reportaj al Clubului Român de Presă în 2011 și una dintre categoriile concursului “Reporter European” (2012).

Cosmin Pojoranu este directorul de comunicare al Funky Citizens și face când PR, când infografice, când strategie, când community management. Îi place să inoveze, de aceea experiementează mult și încă învață să spună „nu”. În trecut a co-fondat organizația Oricum. Licențiat în Științe Politice, MA în sisteme cognitive și medii interactive plus neprețuita școală a vieții.

Dan Popa este blogger și jurnalist de business, specializat pe finanțe si bănci, având o experiență de 20 de ani în presă.

Andreea Retinschi este fotograf independent, specializat pe portretistică. A absolvit cursurile facultății Guelph-Humber din Toronto, cu licența în Studii de Comunicare și Diplomă in Fotografie Creativă. Fotografiile sale au fost prezentate în expoziții în București, Sibiu, Timișoara, Cluj, Alba-Iulia, Negrești. A ținut workshopuri de fotografie pentru Canon, F64, AirFrance, StudentFest, PhotoRomania Festival.

Sorana Stănescu este reporter Decât o Revistă și, până de curând, jurnalist senior TVR. S-a specializat în jurnalism de televiziune la Londra, este câștigătoarea a două premii internaționale de jurnalism de investigație și e interesată în principal de domeniile educație și protecție socială. În ultimul an a coordonat rubrica EduDoR la Decât o Revistă.

Marin Raica (n.1977) a lucrat ca fotojurnalist timp de 10 ani și din 2012 a început să lucreze la proiecte personale. A dezvoltat proiectul Post-Industrial Stories împreună cu Ioana Cîrlig. Ca modalitate de lucru au ales să locuiască în câteva zone intens industrializate în perioada comunistă și să observe efectele dezindustrializării și schimbările care s-au produs în comunitățile de pe lângă centrele industriale. A expus fotografii în București, Cluj-Napoca, Brașov, Veneția, Haga, Istanbul, Amsterdam.

Bogdan Dincă este fotograf, inițiator și coordonator al acestui proiect.