SHARE

Peste 43.000 de specialiști din domeniul medical au cerut ministerului Sănătății, din 2007 până în prezent, documentele necesare pentru a emigra. Am pierdut în ultimii zece ani un oraș de medici. Ceva mai mare decât Mangalia, ceva mai mic decât Teleormanul. În prezent, România are doar jumătate din medicii de care are nevoie. În fiecare an intră în sistem 3.000 de medici, dar alți 3.500 ies.

Nu s-a întâmplat peste noapte. România se confruntă de ani buni cu o criză severă a resurselor umane în sănătate. De vină nu sunt doar salariile mici, deși am fi naivi să ne imaginăm că salarizarea proastă nu cântărește mult în deciziile medicilor și asistenților medicali de a lăsa în urmă România. Pe lângă banii prea puțini, contribuie la exodul medicilor în egală măsură condițiile proaste de muncă, lipsa de echipamente și dotări care să susțină performanța, precum și un sistem paternalist așezat pe ierarhii învechite care se tot actualizează de la o generație la alta.

Cu toate acestea, România pregătește anual mii de absolvenți ai învățământului medical. Un studiu efectuat de OMS arată cât costă pregătirea unui medicinist. Fără a pune la socoteală rezidențiatul? Doar 81.000 de lei. Asta înseamnă că România investește anual milioane în pregătirea unor specialiști pe care ulterior îi pierde în favoarea Vestului, pentru că nu știe cum să le ofere ce au nevoie ca să fie satisfăcuți pe plan profesional în țară. Care e dimensiunea fenomenului?

Studii recente efectuate de echipe ale Colegiului Medicilor București și ale Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca arată că mai mult de 80% din absolvenții de medicină și tinerii doctori au de gând să emigreze.

„În absența unei strategii privind forța de muncă în sistemul de sănătate, accesul la asistență medicală este limitat din cauza deficitului de cadre medicale, zonele rurale fiind cele mai afectate”, avertiza Comisia Europeană în recomandările specifice de țară publicate în cadrul Semestrului European.

Statul român a asistat multă vreme neputincios la acest fenomen. În decembrie 2016, ministrul tehnocrat al Sănătății anunța, pentru prima dată în România, un plan multianual pentru dezvoltarea strategică a resurselor umane în sănătate, pentru perioada 2017-2020. Strategia –la care au lucrat zeci de oameni timp de șapte luni – viza măsuri precum îmbunătățirea și simplificarea procedurilor de recrutare a personalului medical, îmbunătățirea mediului de muncă, crearea unui mecanism eficient de planificare a resursei umane în sănătate. Pe scurt, autorii voiau să transforme sistemul de sănătate într-unul care să fie atractiv pentru absolvenții școlilor românești de medicină. Ce s-a întâmplat cu strategia? De luni de zile așteaptă într-un sertar al ministerului să fie aprobată.

Fără implementarea unei strategii coerente, vom continua să avem deja vu-uri la fiecare nouă discuție despre cum salariile mici îi fac pe medici să plece din țară, deși realitatea este, ca de fiecare dată, mult mai complexă și mai nuanțată de-atât.

DESPRE AUTORI

Ioana Moldovan este jurnalist și fotograf documentarist freelance din București, România.

Reportajele ei au fost publicate de The New York Times, Al Jazeera English, Huffington Post, LensCulture, Radio France Internationale și Vice printre alții. A lucrat de asemenea la proiecte multimedia finanțate de Comisia Europeană și Fundația Friedrich Ebert.

În 2016, a participat la prestigiosul Eddie Adams Workshop, unde a primit și premiul The Bill Eppridge Memorial Award pentru excelență si adevăr în fotojurnalism. Ambasada Statelor Unite la București i-a acordat premiul “Women of courage” pentru activate remarcabilă în evidențierea adevărului prin fotojurnalism.

Ioana Moldovan s-a numărat printre cei 10 fotografi est-europeni selectați să participe la Masterclassul de fotografie documentară al agenției foto olandeze NOOR.

Alexandra Nistoroiu este jurnalist de sănătate, știință și cultură. Scrie pentru Science, New Scientist, Balkan Insight, Documentaria și Republica. Este redactorul șef al revistei Arte și Meserii. A fost laureat al secțiunii de Investigații la premiul Tânărul jurnalist al anului în 2015.

ABONARE NEWSLETTER 

    RECOMANDĂRI