PIRITA / MIRCEA REȘTEA și CLAUDIA COSTEA

În vara lui 2016 un prieten mi-a atras atenția asupra unei pagini de Facebook dedicată unei grădinițe de vară la care participau copii din comunități marginalizate din Baia Mare. Am fost surprins de numărul mare de copii și, mai ales, de consecvența cu care veneau – adesea aduși cu căruța – la program.

În octombrie am făcut prima vizită pe Pirita, locul unde se află cea mai săracă dintre aceste comunități, cu intenția de a urmări pe o perioadă îndelungată viața unei familii de acolo. Am găsit patru, înrudite (trei surori și un frate), ce locuiau în colibe învecinate și care aveau copii ce participaseră la grădinița de vară iar acum erau în clasa pregătitoare sau la grădiniță. Ele sunt personajele principale ale serialului despre Pirita.

Comunitatea Pirita e formată din vreo 55 de familii dintre care doar patru locuiesc legal. Ceilalți stau ilegal, în colibe improvizate pe terenul abandonat de proprietari la marginea orașului, din cauza deșeurilor miniere toxice, depozitate aici în anii nouăzeci.


EPISODUL 4

Pe Pirită am o singură prietenă: Crina. În 22 mai va face 30 de ani. E mamă singură a doi băieți: Șancar de 10 ani și Bogdan de aproape 8 ani. S-a născut într-un sat mic și izolat din județul Sălaj, într-o familie foarte săracă cu 12 copii.

VEZI EPISODUL 4

EPISODUL 3

Copiii de pe Pirită erau pentru prima dată în viața lor într-o grădiniță, unde pentru câteva ore au uitat de rampa de gunoi, de cărat apa, de cerșit în parcare sau de căutat pâine prin lăzi. Văzându-i cum pleacă înapoi spre colibele lor, pe drumul de pământ printre bălăriile sălbatice, am știut că cel mai important lucru pentru comunitatea din Pirită e să-și trimită copiii la grădiniță și școală. 

VEZI EPISODUL 3

EPISODUL 2

Autoritățile, față-n față cu Pirita, au spus multă vreme două lucruri: în primul rând – Pirita e o zonă de tranzit pentru romii nomazi în căutare de furtișaguri și fier și în al doilea rând – oamenii Piritei n-au acte de Baia Mare, ci de alte județe, nu stau pe teren public, deci singura soluție e să plece de unde au venit, pentru că produc multe necazuri orașului: cerșetori, cai și căruțe printre mașini, hoți de fier vechi, violență și gunoi. 

VEZI EPISODUL 2

EPISODUL 1

Anii 2000 au fost cu ochii pe Pirită. Presa locală, națională, internațională. Analize de specialitate, raportări științifice. Totul pentru a explica eșecul unei investiții și o catastrofă ecologică. Cei care spuneau că se pricep la a scoate aurul din gunoi au cheltuit mulți bani, au mutat munți din loc, au distrus în final apele de la Tisa până-n Dunăre. Au strâns șantierele și s-au mutat.

În unghi mort față de reflectoarele puse pe aur și cianuri se năștea o comunitate. Tăcută, improvizată, care săpa fără excavatoare, fără buget, fără parteneriat cu statul după fier, cupru, resturi de mâncare pentru copii: oamenii de pe Pirită.

VEZI EPISODUL 1

SUSȚINE ACEST SERIAL

DOCUMENTARIA este o comunitate de șase fotojurnaliști independenți, uniți de dorința de a documenta vizual, pe termen lung, subiecte importante care sunt ignorate sau tratate superficial de media tradițională.

Ne susținem munca din fonduri proprii și din donațiile cititorilor, așa că avem nevoie de contribuția ta pentru a putea continua să publicăm serialele de fotografie DOCUMENTARIA.

Donațiile se pot face:

Prin transfer bancar (te rugăm să menționezi “pirita” în descrierea transferului):

Asociația LEVANA
București
CIF 36801310
cont RO47BACX0000001280156001
deschis la Unicredit Bank

Cu cardul, în siguranță, online, cu ajutorul platformei Netopia MobilPay:

DONEAZĂ 50 DE LEIDONEAZĂ 100 DE LEIDONEAZĂ 500 DE LEI

Prin PayPal:

Abonează-te la newsletterul DOCUMENTARIA

Share